Idegenvezetés

2013.06.09. 09:51

Mikor megérkeztünk Alsómocsoládra, az volt az első, hogy lepakoltuk a cuccainkat. Mindenki arra szavazott, hogy én vezessem őket körbe. Hát gondolkodtam az ajánlatot, és végül elfogadtam.

Elvittem őket a Mókus parkba, ami Mókus Laurenzről szól, aki az 1562-es években született. Ezt a parkot úgy kell elképzelni, hogy a közepén egy nagy templom van, ahol Mókus Laurenz és felesége, 3. Patrícia házasodtak össze. Végül, amikor kitört a 2. Alsómocsoládé csata (Hunyadi László és a törökök között), Laurenz és felesége ugyanebbe a templomba húzódtak be - egy bomba sajnos mindkettejüket felrobbantotta. Mára felújították ezt a templomot, de belül megmaradt a neogótikus stílus. Laurenz és Patrícia családjáról tudni kell, hogy nem lehetett gyerekük. A második fontos személy Alsómocsolád életében Hunyadi László - nem is értem, hogy miért nem ő a falu jelképe, hiszen ő volt Alsómocsolád,, 1. Hunyadi Lászlója”. Az egyik legfontosabb emlékmű a „Hunyadi kupola”, ami igazából nem is igazán kupola, hanem inkább tömegsír. A 2., vesztes Alsómocsoládi csata végén Hunyadi teljes csapatát ebbe a tömegsírba temették. De mielőtt Hunyadi elhunyt volna, a csaták stratégiáját valahol meg kellett alkotni. Ez a tervezőkonferencia egy elhagyatott ház falába volt beleépítve. És hogy miért kapta az Ölő bokor nevet a ház falán lévő kis csemetebokor? Ez igazán egyszerű. 1612-ben, a nagy csata előtt Gargara József, Hunyadi egyik embere elárulta Hunyadiék titkát. Ezen a helyen, mikor arra ment József, hirtelen egy bokor kinyílt, és megölte őt. Ezek után már egy falubeli sem mert a Hunyadiaknak hátat fordítani. A mai napig látható egy fából faragott boltív az egyik házon Hunyadi emlékére – az ő álma volt ugyanis az, hogy egy boltívet építsen. Ez sajnos, a hirtelen halála miatt nem jött össze. A régészek megtalálták azt a tervrajzot, amit Hunyadi a boltívre készített, és 1858-ban megépítették. Ott díszelgett mellette a Hunyadi szobor is, de azt az árvíz elsodorta. Mai napig nem építették újra.

Ennyi lenne a túravezetésem, remélem, nektek is kedvetek támad megnézni Alsómocsoládot, hiszen Alsómocsolád a történelem vérzivataros esztendeinek egyik fontos helyszíne.

Bíró Kata

A bejegyzés trackback címe:

https://mocsolade.blog.hu/api/trackback/id/tr505352125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása